Proeftuin Robotica

In de Proeftuin Robotica hebben bedrijven de mogelijkheid samen met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals in een realistische zorg- of woonomgeving hun robotica-oplossingen te toetsen.

 • Domeinen
  Medische ondersteuning, Welzijn
 • Fases
  Idee, Behoefte, Oplossing, Prototype, Implementatie
 • Partners
  Hogeschool Arnhem Nijmegen (HAN), Tinybots, Roessingh Research & Development, Gable Systems, Stichting Zuyd Hogeschool, MijnRobots, Siza, EFRO
 • Projecttype
  Onderzoeksproject
 • Technologie
  Robotica

De uitdaging

De ontwikkelingen op het gebied van robotica vinden maar beperkt hun weg naar de langdurende zorg. Terwijl juist in de langdurende zorg de inzet van robotica wordt gezien als een kans om mensen met een beperking de mogelijkheid te bieden hun zelfredzaamheid te vergroten, de kwaliteit van de zorg te handhaven/verbeteren en het gat tussen de stijgende zorgvraag en het dalende aanbod te overbruggen. 

Proeftuin Robotica is mede mogelijk gemaakt door subsidieverstrekker OP Oost en het programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO). In de proeftuin hebben bedrijven de mogelijkheid samen met cliënten, mantelzorgers en zorgprofessionals in een realistische zorg- of woonomgeving hun robotica-oplossingen te toetsen. Dit kan in verschillende stadia van de (software) ontwikkeling. Het resultaat is dat bedrijven door meer inzicht en een laagdrempelige manier van testen met de eindgebruiker beter passende robotica op de markt kunnen brengen. Dit is waardevol voor zowel de zorg en henzelf.

 • Bedrijven kunnen door meer inzicht en een laagdrempelige manier van testen met de eindgebruiker beter passende robotica op de markt brengen.

Huidige status

In samenwerking met drie MKB-projectpartners zijn inmiddels testtrajecten gestart waarin zij begeleid worden door de vier kennispartners. Toepassingen liggen bijvoorbeeld in het domein van welzijn, waarbij een robot helpt om structuur aan te brengen in de dag voor mensen die daar moeite mee hebben. Of in het domein van medische ondersteuning, waarbij een robot ondersteuning kan bieden bij loop-revalidatie. Om continuïteit in het programma te borgen na afloop van het project wordt daarnaast gewerkt aan de ontwikkeling van een zelfstandige Proeftuin Robotica.

Meer weten

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?