Valdetectie

Het aantal mensen dat door een ongelukkige val om het leven komt, is inmiddels gestegen tot dertien per dag. Het zou een enorme doorbraak zijn als er bij een val automatisch een signaal naar de zorgverlener gaat.

 • Domeinen
  Wonen, Welzijn
 • Fase
  Prototype
 • Partners
  Philips, Siza
 • Projecttype
  Onderzoeksproject
 • Technologieën
  Wearables, Sensoring

De uitdaging

Een valpartij kan grote gevolgen hebben. Het aantal mensen dat door een ongelukkige val om het leven komt, is inmiddels gestegen tot dertien per dag. Het zou een enorme doorbraak zijn als er bij een val automatisch een signaal naar de zorgverlener gaat, zodat deze direct kan ingrijpen.


Academy Het Dorp doet samen met Philips Research en zorgorganisatie Siza onderzoek naar een valdetector die om de pols wordt gedragen: een smartwatch. Om meer inzicht te krijgen in valgedrag, hielden de ervaringsdeskundigen tijdens de pilot vrijwillig een valdagboek bij. Daarin vermeldden ze waar ze vielen, op welk tijdstip en waardoor. Ook beschreven ze hoe ze vielen en of ze nog probeerden hun val te breken - bijvoorbeeld door zich vast te grijpen aan de stoelleuning of aan een deurkruk.

Philips gebruikt deze praktijkgegevens om ze te vergelijken met eerder verzamelde data van gesimuleerde vallen. Hoe beter een val kan worden gereconstrueerd, hoe beter het inzicht is dat onderzoekers krijgen in het gedrag van het algoritme. Dit helpt om de techniek betrouwbaarder te maken. Een goed werkende valdetector draagt er aan bij dat hulpverlening in noodsituaties eerder op gang komt, wat persoonlijk leed kan verminderen.

Huidige status

De pilot zorgt nu al voor minder valpartijen. Fysiotherapeut Arnika Brasem, lid van Siza’s valpreventieteam, is positief over de samenwerking: “Dit onderzoek laat zien dat we serieus bezig zijn om het aantal vallen terug te dringen. Uit de data van het horloge bleek dat er deelnemers bij waren die te weinig bewogen. Onder meer uit angst om te vallen. Een fysiotherapeut kan hierop inspelen door cliënten oefeningen te laten doen die de kans op vallen verlagen. Door de pilot met het horloge zijn sommige cliënten zich ook bewuster geworden van hun gedrag. Dat alleen al zorgt voor minder valpartijen.” 

Voor elke deelnemende cliënt is een rapport opgesteld, dat als basis dient voor een persoonlijk advies. Hierdoor is eveneens een grote bijdrage geleverd aan valpreventie. De ultieme droom van AHD-projectleider Ruud de Nooij is dat woningen in de nabije toekomst, overal waar nodig, voorzien zijn van samenwerkende sensoren. “Hoe mooi zou het zijn als we op die manier het risico op vallen tot het minimum kunnen beperken?”

Reference case: Op weg naar een slim horloge dat valpartijen niet onopgemerkt laat