Innovatie-impuls

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan al veel mooie initiatieven op het gebied van technologische innovatie. Met de Innovatie-impuls Gehandicaptenzorg wil het ministerie van VWS het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Academy Het Dorp en Vilans coördineren het programma en voeren het uit. Daarbij ondersteunen adviseurs, experts en veldspecialisten de deelnemende zorgorganisaties.

 • Domeinen
  Voeding & hygiëne, Welzijn, Wonen, Medische ondersteuning
 • Fases
  Behoefte, Idee, Oplossing, Implementatie
 • Partners
  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vilans
 • Projecttypen
  Onderzoeksproject, Coalitievorming
 • Technologieën
  Robotica, Domotica, Wearables, Sensoring

De uitdaging

Er ontstaan veel mooie initiatieven op het gebied van technologische innovatie binnen de gehandicaptenzorg. Het blijft echter vaak bij deze individuele initiatieven. De implementatie en opschaling van innovatie blijkt een groot struikelblok. Met de Innovatie-impuls bieden we circa 20 zorgaanbieders ondersteuning in dit vaak lastige proces. We werken aan zes zorginhoudelijke thema's: dagstructuur, lekker slapen, begrepen worden, veiligheid & zelfredzaamheid in de woning, sociale contacten en zelfredzaamheid. Hier vind je uitleg over de thema's en de meest recente praktijkverhalen.

Accepteer cookies om de video te zien

Wat is de rol van AHD in dit project?

Wij ondersteunen de zorgorganisatie met adviseurs, experts, veldspecialisten en ervaringsdeskundigen. Team onderzoek analyseert bijvoorbeeld bestaande zorgtechnologieën. Aan de hand van een longlist van technologische oplossingen, maken de organisaties vervolgens een keuze voor een technologie die passend is bij het vraagstuk. Onze implementatieadviseurs verhelderen samen met de projectleiders en cliënten het zorginhoudelijk vraagstuk en adviseren op welke manier de nieuwe zorgtechnologie het beste geïmplementeerd kan worden. Wat heeft de Innovatie-impuls ons tot nu toe geleerd? De communicatiespecialisten van team kennisverspreiding delen de geleerde lessen, zowel binnen het project als met de rest van de gehandicaptensector.

Wat levert het op?

Wanneer de nieuwe technologie is geïmplementeerd en de Innovatie-impuls is afgerond, weten de deelnemende organisaties hoe zij in de toekomst zelf op een duurzame wijze innovatieslagen kunnen blijven maken. Daarnaast heeft de gehele gehandicaptensector een aanwijsbare 'impuls' gekregen, dankzij het delen van de geleerde lessen.

Huidige status

In de huidige fase, de implementatiefase, gaan de deelnemers zelf aan de slag met de gekozen technologie. Onze adviseurs begeleiden en ondersteunen hen daarbij 'on the job'. Dat doen we op basis van maatwerk, omdat iedere zorgorganisatie uniek is. Samen met betrokkenen, zoals cliënten en naasten, gaan we aan het werk om de implementatie succesvol te laten verlopen. Gedurende de gehele implementatieperiode komen de zorgorganisaties in de werkplaatsen per thema bij elkaar, zodat ze van elkaar leren en opgedane kennis en ervaringen delen. 

Meer weten?

Wil je meer over de Innovatie-impuls lezen? Kijk dan eens op de online omgeving van het project.