Innovatie-impuls

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan al veel mooie initiatieven op het gebied van technologische innovatie. De innovatie-impuls maakt het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker om technologie toe te passen. 

 • Domeinen
  Voeding & hygiëne, Welzijn, Wonen, Medische ondersteuning
 • Fases
  Behoefte, Idee, Oplossing, Implementatie
 • Partners
  Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Vilans
 • Projecttypen
  Onderzoeksproject, Coalitievorming
 • Technologieën
  Robotica, Domotica, Wearables, Sensoring

De uitdaging

Binnen de gehandicaptenzorg bestaan al veel mooie initiatieven op het gebied van technologische innovatie. Met de innovatie-impuls ‘gehandicaptenzorg’ van het programma ‘Volwaardig leven’ wil het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen. Technologie die in de ogen van cliënten of naasten écht waarde toevoegt en hen ondersteunt. Het programma wordt gecoördineerd en uitgevoerd door Academy Het Dorp en Vilans. Daarnaast wordt het ondersteund door adviseurs, experts en veldspecialisten. Met de ‘monitor innovatie-impuls’ maken we, op basis van een aantal overkoepelende indicatoren, de voortgang inzichtelijk. De ervaringen en uitkomsten vanuit de zorgorganisaties en werkplaatsen delen we met de gehele gehandicaptenzorg.

 • Met de innovatie-impuls ‘gehandicaptenzorg’ van het programma ‘Volwaardig leven’ wil het ministerie van volksgezondheid, welzijn en sport (VWS) het voor cliënten en zorgverleners gemakkelijker maken om technologie toe te passen.

Huidige status

Inmiddels zijn circa dertig zorgorganisaties al vol enthousiasme met de innovatie-impuls gestart. De deelnemers gaan in de huidige implementatiefase zelf aan de slag met de gekozen technologie. Adviseurs van Academy Het Dorp en Vilans begeleiden en ondersteunen hen daarbij on the job. Dat doen ze op basis van maatwerk, omdat iedere zorgorganisatie uniek is. Met behulp van analyses en onderzoek brengen we de organisatie verder in kaart: ‘ Wat behouden we omdat het al goed ingeregeld is en welke elementen ontbreken nog?’