Cluster- en netwerkvorming OP Oost

Siza, Health Valley en Academy Het Dorp bundelen krachten en adresseren uitdagingen in de regio Oost-Nederland. De hoofddoelstelling van het project is het MKB aansporen tot en ondersteunen bij innovatie in de langdurende zorg.

 • Domeinen
  Wonen, Voeding & hygiëne, Medische ondersteuning, Welzijn
 • Partners
  Siza, Health Valley Nederland, EFRO, OP Oost
 • Projecttype
  Coalitievorming
 • Technologieën
  AI, Robotica, VR, Domotica, Wearables, Sensoring, Gaming

De uitdaging

De regio Oost-Nederland is een veelzijdige en dynamische regio. De streek heeft een vooraanstaand track record op zorginnovatie, een aantal internationale topbedrijven, tal van innovatieve MKB-bedrijven, sterke hogescholen met hun eigen specialisaties en drie universiteiten die goed staan genoteerd in de internationale ranking. Uitdagingen zijn er echter ook. Zoals in de prioriteiten van OP Oost wordt aangegeven, is de innovatiekracht gering. Deze is namelijk verspreid over een veelheid aan MKB-bedrijven. Bovendien zijn de R&D-uitgaven (zowel publiek als privaat) relatief beperkt.

Siza, Health Valley en Academy Het Dorp bundelen krachten en adresseren deze uitdagingen. De hoofddoelstelling van het project is het MKB uit Oost-Nederland aansporen tot en ondersteunen bij innovatie in de langdurende zorg. Dit in samenwerking met de kennisinstellingen, gebruikers en zorgprofessionals in de regio. Zo wordt gecombineerde kennis omgezet naar commercieel haalbare producten, processen of diensten. Het project richt zich op de health sector. Hierbij worden crossovers gemaakt met de HTSM-sector, ondersteunende ICT-sectoren en de maakindustrie. Dit programma valt onder het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling (EFRO).

 • Door de inzet van (medische) technologie en eHealth-oplossingen, faciliteert het cluster internationale en economische kansen voor bedrijven in de langdurende zorgbranche.

Huidige status

Tot nu toe zijn diverse bijeenkomsten georganiseerd, die hebben geleid tot samenwerkingen tussen het MKB en andere aangesloten organisaties en zorggebruikers. Bovendien is er door de samenwerking tussen Academy Het Dorp, Siza, Health Valley en de partners binnen het cluster een internationaal netwerk ontstaan. Het netwerk heeft een fysiek (zorg)innovatiecentrum in de regio Oost-Nederland. Dit zorgt voor een aanzuigende werking van het MKB, kennisinstellingen, zorggebruikers en investeerders. Door de inzet van (medische) technologie en eHealth-oplossingen, faciliteert het cluster internationale en economische kansen voor bedrijven in de langdurende zorgbranche.

Meer weten

Benieuwd wat we voor jou kunnen betekenen?