Twee handige tips voor het eenvoudiger besturen van je pc

Het bedienen van een computer en het spelen van games lijkt vanzelfsprekend, maar is niet voor iedereen een simpele handeling. Met de juiste aanpassingen is het besturen van een pc voor iemand met een beperking echter net zo eenvoudig als voor iemand zonder beperking. Een tijd geleden ben ik bij Academy Het Dorp (AHD) gaan werken om aandacht te genereren voor dit soort aanpassingen, die normaal gesproken minder bekendheid genieten. Zodoende heb ik een Top 2 samengesteld van computer-oplossingen die zowel betaalbaar in aanschaf zijn als prettig in gebruik. Bovendien zijn ze enig in hun soort en bieden daarom iets unieks. Ook zijn ze in lijn met het oplossingsgerichte denken van AHD, omdat je deze aanpassingen zelf kunt aanschaffen. Zie het als een do-it-yourself aanpak! Dat is niet alleen handig in deze corona-tijd, maar ook voor daarna.

Door: Matthijs Wits – ervaringsdeskundige Academy Het Dorp

Tip 1: VoiceAttack

Dit is een spraakgestuurde app die jou kan helpen om je keyboard en muis via spraak te besturen. In het programma typ je bijvoorbeeld het woord 'flower', waar je de letter ‘F’ van het toetsenbord aan gekoppeld hebt. Spreek je via je microfoon vervolgens het woord ‘flower’ uit, dan weet het programma dat de letter ‘F’ op het toetsenbord ingedrukt moet worden. En lukt het bijvoorbeeld niet om control-C in te drukken? Stel dan het woord 'copy' in en het programma doet de rest. Zo kun je zonder handen je computer bedienen. 

Het werkt in de basis heel fijn, maar er zijn een paar kleine verbeterpunten:

  • De app is alleen in het Engels beschikbaar
  • Het is niet gratis (kosten bedragen eenmalig € 9,25)
  • Niet alle woorden werken even goed bij iedere stem
  • Werkt alleen op Windows 10

Bij iedere spraakbesturing is verstaanbaarheid een grote uitdaging. Dat is iets wat nog veel meer ontwikkeltijd nodig heeft. Tot die tijd is een goede microfoon een must.

Tip 2: Parsec gaming

Een spel spelen, een tekst schrijven of een foto bewerken. Dit zijn veelgebruikte handelingen op een pc. Maar soms lastig om in je eentje te doen, wanneer je bijvoorbeeld een beperking hebt of als je niet goed weet hoe een bepaald programma werkt. Parsec biedt hier kostenloos een oplossing voor. Wil je bijvoorbeeld een foto bewerken en lukt het je niet goed om iets uit de foto te knippen? Dan kan je via dit programma jouw computer met iemand anders delen. Die persoon ziet op dat moment een interactieve kopie van jouw scherm. Jij geeft aan jouw kant aan dat de muis vrij is voor de andere persoon, waarna hij/zij de muis-cursor op jouw pc kan besturen. Zo kun je elkaar helpen met het bedienen van een computer. Ook als je bijvoorbeeld samen een game wil spelen kun je zowel een muis als een toetsenbord en gamecontroller met elkaar delen. 

Wel moet je bij deze software rekening houden met het volgende: 

  • Werkt alleen op Windows 10
  • Je hebt een snelle internetverbinding nodig


Ik hoop dat deze tips bijdragen aan meer plezier en gemak! Mocht je zelf andere handige tools of software weten dan ben ik erg benieuwd. E-mail ze gerust naar mij.