Toekomstige bewoners positief over technologie voor nieuwbouw

35 bewoners van Siza verhuizen in 2020 naar mooie nieuwe zorgappartementen, waar technologie hen zo goed mogelijk ondersteunt bij het dagelijks leven. Maar niet voordat zij de technologie eerst zelf goed hebben getest. Initiative lead Ruud de Nooij van Academy Het Dorp en projectleider Jos Geesken van Siza blikken terug op de succesvolle gebruikerstesten.

In een mock-upwoning hebben Academy Het Dorp (AHD) en Siza samen onderzocht of de toekomstige bewoners in staat zijn de technische elementen in de woning zelfstandig te gebruiken, en in hoeverre deze elementen voldoen aan hun wensen en behoeften. Het onderzoek is onderdeel van het project ‘Techniek Mock-up en Eerste gebouw’ en werd geleid door Rachelle Reijnders, onderzoeker bij AHD. Ook enkele studenten van hogeschool Saxion werkten er enthousiast aan mee.

Aan de testsessies hebben twaalf mensen deelgenomen, drie mensen met niet-aangeboren hersenletsel en negen mensen met een lichamelijke beperking. Zij zijn huidige bewoners van Het Dorp en hebben technologie getest die helpt bij het thuiskomen, het leven in huis en het alarmeren van zorgverleners. Hierbij ging het nog niet om de individuele wensen van de deelnemers, maar om algemene behoeften.

‘Het ziet er goed uit’

De deelnemers zijn blij met de technologie. Ze vinden dat over alle elementen goed is nagedacht. Bijvoorbeeld over de zorgalarmering: ‘Ik vind het aangenaam dat de zorgtelefoon op bezet-modus gaat. Dat geeft straks veel rust als de medewerker mij ondersteunt. Dit vind ik heel prettig.’ De innovaties maken het leven gemakkelijker, maar dat betekent niet dat de techniek hen alles uit handen moet nemen: ‘Ik kan het nog zelf regelen. Dan wil ik het ook graag zelf doen.’ Een duidelijke boodschap van een groep die goed meedenkt.

Tijdens de testsessies gaven de deelnemers duidelijk twee hoofdthema’s aan die voor hen belangrijk zijn, namelijk privacy en veiligheid. Verder bleek dat ingrijpende veranderingen niet nodig zijn, maar kleine aanpassingen wel een groot verschil kunnen maken. Bij het testen van de alarmknop merkten sommige deelnemers bijvoorbeeld niet of nauwelijks op dat de kleur van het alarmlicht wijzigt zodra de zorgverlener de noodoproep beantwoordt. Een knipperend licht werkt beter. Een simpel, maar effectief idee.

‘Een project met lef’

Beloofd is beloofd: na de gebruikerstesten van afgelopen juni bespreken Academy Het Dorp en Siza nu met iedere bewoner wat zijn of haar specifieke wensen zijn. De technologiepartners in het project kunnen daar dan bij de inrichting van de appartementen rekening mee houden.

Dit project was niet mogelijk geweest zonder de samenwerking met elf enthousiaste technologiepartners. Een unieke samenwerking: zij dachten al mee in de verkennende fase, werkten mee aan de realisatie van de mock-upwoning en worden nu gecontracteerd voor de technologie in deze eerste nieuwbouw.

Uit een recente evaluatie blijkt dat de partners heel tevreden zijn over het project en de samenwerking met Academy Het Dorp, Siza en andere partners. Ze waarderen de deelname, samenwerking en communicatie met zevens en achten, noemen het een project met lef en loven de korte communicatielijnen. Dat geeft vertrouwen voor de toekomst. Op naar nog veel mooie nieuwbouw- en technologieprojecten!