Hugo de Jonge bezoekt Anne Hendriks bij haar werk op Academy Het Dorp

Vorig jaar kwam Anne Hendriks, ervaringsdeskundige en gastvrouw, minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, Hugo de Jonge tegen bij de nieuwjaarsreceptie van de koning en de koningin. Zij vertelde hem over Academy Het Dorp. Thuis gekomen stuurde Anne een email.

Ze nodigde de minister uit om op bezoek te komen om te laten zien hoe ervaringsdeskundigen bij Academy het Dorp betrokken zijn ‘ik wil laten zien hoe mijn werkdag eruit ziet en dat mensen met een beperking een baan hebben en deel uit kunnen maken van de samenleving.’

Woensdag 7 januari was het zover. Een beetje gespannen maar met veel enthousiasme wachtten Anne en haar collega’s op het bezoek van de minister. Klaar om hem een kijkje achter de schermen van de Academy te geven. 

Direct na zijn ontvangst kreeg de minister een lunch gepresenteerd verzorgd door Bakkerij van Eigen Deeg. De Jonge was kort in gesprek met Lotte en Michael die beiden bij de bakkerij op Het Dorp werken. Daarna was het moment daar voor Anne om zich aan de minister voor te stellen en te vertellen over haar werk bij Siza en Academy Het Dorp. Bij de Academy worden diverse technologische innovaties ontwikkeld in dienst van de mens én de zorg die hij of zij (thuis) nodig heeft. Technologie om mensen minder afhankelijk te laten zijn van zorgverlening.

Anne leidde de minister langs de mockup woning en een zestal projecten die door projectleiders en ervaringsdeskundigen werden toegelicht. De mockup woning is een lerende woning en staat in het teken van de realisatie van technologie in dienst van de mens en de zorg die hij of zij nodig heeft. Technologie die geïntegreerd is en daardoor nog waardevoller is dan als losse oplossing. Ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals, designers en ontwikkelaars uit het bedrijfsleven werken in het project Mijn meedenkende woning met elkaar werken aan de technologie van morgen om mensen zelfstandiger te laten leven.

Priscilla Burnett vertelde als ervaringsdeskundige over haar betrokkenheid bij het project Valdetectie. Hierbij wordt een app ontwikkeld, geschikt voor smartwatches, om vallen beter te detecteren. Dit om een beter inzicht te krijgen in valgedrag en op termijn minder letsel. De minister ging met Matthijs Wits de uitdaging aan met een racespel. Matthijs is ervaringsdeskundige en projectleider van het project Universele gamecontroller dat samen met Domare ontwikkeld wordt. Bij het Freestyle Robopark schudde Mike, de Jonge zijn hand met zijn robotarm. Joukje Jansen en studenten Sander en Isabelle vertelden over de opleiding Smart Health. Zorgprofessionals worden opgeleid om technologie toe te passen en te implementeren in hun werk. Martijn Rademakers en Joost ter Velde lichtten hun project Tonos toe. Zorgmedewerkers kunnen zich met deze planningstool zo efficiënt en cliëntvriendelijk mogelijk inplannen.

De Jonge was onder de indruk en twitterde later over zijn bezoek.

Het AD deed ook verslag.