Herontwikkeling Het Dorp in volle gang

De herontwikkeling van Het Dorp neemt duidelijke vormen aan. Rob Hoogma, bestuurder van Academy Het Dorp, vertelt over de unieke plek waar ook Academy Het Dorp huisvest: “Ik ben hartstikke trots dat we op een locatie komen te zitten waar bedrijven, zorgorganisaties en kennisinstellingen nóg beter in staat zijn om technologieën te ontwikkelen die mensen helpen bij het leiden van een zo gewoon mogelijk leven. Het is een mooie vooruitgang voor Academy Het Dorp. We gaan onder andere samen met cliënten en bedrijven aan de slag met het onderzoeken van een ‘healthy environment’. Slimme inrichtingen en technologie brengen we in Het Dorp bij elkaar, in een prachtige omgeving. Bepaalt bijvoorbeeld het soort lichtinval, de inrichting van het gebouw en de hoeveelheid reuring de mate van happiness van een persoon? Ik zie er naar uit om aan de slag te gaan met het nieuwe ontwikkelconsortium.” Lees hier het volledige artikel over de nieuwbouw van Het Dorp (bron: de Gelderlander)

Nieuwbouw Het Dorp in Arnhem in stroomversnelling

ARNHEM - Zorgorganisatie SIZA gaat voor de herontwikkeling van Het Dorp tot een nieuwe woonwijk in de bosrijke omgeving van Arnhem Noord in zee met de ontwikkelingscombinatie VanWonen en BPD Bouwfonds Property Development. ,,Er komen ruim 100 architectonisch hoogwaardige en duurzame koopwoningen”, zo kondigt ontwikkelingsmanager Henri Schimmel van BPD aan. ,,Voor bewoners met een beperking verrijst een nieuw woonzorgconcept met 84 appartementen in meerdere gebouwen naast de 36 die nu bijna opgeleverd zijn.”

Met de keuze van de ontwikkelcombinatie moet de metamorfose van Het Dorp in een stroomversnelling komen. ,,We hopen de eerste fase binnen 4 tot 5 jaar afgerond te hebben”, stelt bestuurder Rob Hoogma van Siza. ,,Het totale project beslaat 7 tot 8 jaar.”

Het Dorp werd bijna 60 jaar geleden gebouwd als woon- en leefgemeenschap voor mensen met een lichamelijke handicap. Die gemeenschap was daarin de eerste ter wereld. Daaraan ging op de televisie een landelijke inzamelingsactie vooraf onder de titel ‘Open Het Dorp’ met Mies Bouwman als boegbeeld.

Bestuurder Rob Hoogma van Siza, Sanne Uiterwaal, directeur Acquisitie van VanWonen en ontwikkelingsmanager Henri Schimmel van BPD nabij de bouwput van Het Dorp waar straks het nieuwe dorpsplein zal verrijzen. © Rolf Hensel

‘Baanbrekend toen en nu’

Het Dorp moet net zo baanbrekend worden als bij de oprichting”, benadrukt Hoogma. Baanbrekend qua reguliere woningen maar ook baanbrekend met nieuwe zorgwoningen met bijbehorende voorzieningen. ,,Ons vertrekpunt voor de herontwikkeling van Het Dorp is zo gezond mogelijk samenleven in een prachtige groene woonwijk nabij de Arnhemse binnenstad”, benadrukt Hoogma. ,,De bewoners van Siza hebben behoefte aan een omgeving waar ze, ondersteund door de nieuwste technologie, zoveel mogelijk hun eigen leven kunnen leiden.” De ruime zorgwoningen kunnen in de toekomst voortdurend aangepast te worden aan nieuwe vondsten.

Een eerste gebouw aan de Amsterdamseweg met 36 aangepaste woningen met de modernste technologie is bijna gereed. Daar tegenover, waar nu de oude woningcomplexen gesloopt worden, komt straks een dorpsplein als centrale ontmoetingsplek voor de buurt met een brasserie, een bakkerij, de huisartsenpost, apotheek en andere voorzieningen. Hoogma denkt op de lange termijn ook aan ‘een kwalitatief goede boekhandel’.

Ook verrijst hier straks een appartementencomplex met aangepaste woningen. Het is de bedoeling dat dit deel van Het Dorp het eerste opgeleverd wordt.. Schimmel schat de toekomstige koopprijs van de reguliere woningen op rond de vier ton. ,,Maar dat is natuurlijk afhankelijk van de toekomstige situatie op de markt.”

Artist impression van een deel van 'Het Dorp' als nieuwe woonwijk van de toekomst in Arnhem, met het dorpsplein met terras met de nieuwe gebouwen daaromheen. © Samenwerkingspartners Het Dorp

‘Natuur, frisse lucht, daglicht, rust en veiligheid’

Een deel van die woningen zal gestapeld zijn, met fraaie binnentuinen. Her en der volgt aanplanting van nieuw groen. ,,In de uitwerking van de plannen richten we ons op de vijf elementen natuur, frisse lucht, daglicht, rust en veiligheid’’. stelt Sanne Uiterwaal, directeur Acquisitie van VanWonen. Het zien en ervaren van natuur en frisse lucht speelt straks een belangrijke rol voor zowel de leefomgeving als in de gebouwen. ,,De omgeving wordt goed toegankelijk met heldere oriëntatiepunten en verlichting. Er komen diverse routes die te voet, met de rolstoel of op de fiets te gebruiken zijn.”

De woningen krijgen ‘grote raampartijen, royale balkons en terrassen’, zo maken de ontwikkelpartners verder bekend. Koschuch architects en Marc Koehler Architects tekenen voor het ontwerp van de gebouwen. De woningen zullen zo worden gebouwd dat ze in de toekomst anders kunnen worden ingedeeld. Ook is samenvoeging mogelijk. Buro Harro maakt het landschapsontwerp. Het gebruik van hout als natuurlijk bouwmateriaal staat voorop bij de woningen en gebouwen.

Veel plek voor sport en spel

De plannen zijn tot stand gekomen in nauw overleg met bewoners en omwonenden. Zij zullen ook betrokken worden bij de verdere uitwerking daarvan. De toekomstige bewoners kunnen rekenen op een openbare ruimte met veel plek voor sport en spel. Uiterwaal denkt daarbij aan ‘ natuurlijke speeltoestellen en groenzones die voor allerlei gebruik geschikt zijn.’

In het verleden is vaak geopperd dat een natuurlijk overgang naar de wijk Sterrenberg aan de noordzijde van de Amsterdamseweg mooi zou zijn. Hoogma erkent dat die weg in de planvorming nog altijd een barrière blijft. ,,In het verleden was er slechts een enkele tunnel. We hebben eigenlijk het liefst meer overgangen dan dat, met misschien wel in de toekomst een brug. Maar daarbij zijn we afhankelijk van wat de gemeente Arnhem.”

Omwonenden toonden zich eerder enthousiast over de komst van een ondergronds ‘ecovat’ waaruit warmte kon worden gewonnen voor de omringende huizen van Het Dorp en Heijenoord. ,,Een prachtig idee maar het bleek om verschillende redenen niet haalbaar”, zegt Hoogma. VanWonen en BPD gaan zich de komende tijd bezinnen op een goed alternatief. ,,Duurzaam natuurlijk, dat is vanzelfsprekend”, zegt Schimmel. ,,We zullen daarbij ook blijven kijken naar kansen die nieuwe technologische ontwikkelingen rond energie ons bieden.”

'Reguliere woningen' in Het Dorp in Arnhem: een artist impression, © Samenwerkingspartners Het Dorp