Geraakt door echte verhalen - verslag van de Innovatiedag

Afgelopen 5 december was de Innovatiedag van Academy Het Dorp. Op Het Dorp kwamen meer dan 100 partners bij elkaar om elkaar te inspireren. Bij binnenkomst kregen de gasten een krukje, wat ze heel de dag mee mochten nemen. Op deze subtiele manier hadden de gasten net als de aanwezigen in een rolstoel altijd hun stoel bij hen. Ook werd een gesprek op gelijk niveau zo gemakkelijker mogelijk gemaakt. In de praktijk – zo merkte – werkte dit heel goed.

Toen iedereen zijn krukje in ontvangst had genomen werden de aanwezigen verdeeld over verschillende huiskamers, waar er in gesprek werd gegaan met verschillende ervaringsdeskundigen. In deze gesprekken konden innoveren partijen “bij de bron” kennis vergaren en dat lukte in de huiskamer waar ik zelf zat goed. Er zat een oudere heer en samen hadden we het vooral over reizen, en hoe de omgeving van nieuwe traingingsgebouw en het nieuwe Dorp straks er het best kon uitzien. Innovatieve lantaarns met speakers die ook met je in gesprek kunnen gaan was wel iets dat ter sprake kwam dat het gevoel van veiligheid erg kan vergroten. 

Daarna kwamen de groepen weer bij elkaar en werden ervaringen gewisseld. Wat de dagvoorzitters slim deden dat was dat ze vroegen om vooral de losgemaakte emotie te benoemen. Die emoties zijn waar het om draait en daar ontstonden heel waardevolle gesprekken uit. Ook omdat mensen ongeacht hun functie (niemand had een naamkaartje of wisselde informatie erover uit) met elkaar spraken, ontstonden nieuwe inzichten. Voorheen op andere bijeenkomsten merkte ik toch vaak een ons-kent-ons sfeertje en dat drukt wel negatief op nieuwe ideeën.

Na deze gesprekken mocht je ook weer je observaties teruggegeven aan de zaal door middel van de app die speciaal voor de dag was ingericht. Bijdrages werden op een scherm vertoond en op sommigen werd nog even dieper ingegaan.

Ten slotte kwam het roddelgedeelte, waar de aanwezigen vrijuit mochten spreken over alles wat hun te binnen schoot aangaande Academy. Mooi vond ik hoe daar de onmisbaarheid van de ervaringsdeskundigen naar voren kwam, velen hadden er langer en meer mee willen spreken. Een goede reden voor een vervolg wat mij betreft!

Door verslaggever Tim Kroesbergen