Meld je aan voor de nieuwsbrief!

Ervaringen van cliënten in coronatijd - hoe gaat het met... Pia?

Iedereen merkt de gevolgen van de coronacrisis. Maar iedereen ervaart het anders. Omdat we in deze tijd van afstand juist graag betrokken blijven, houden we contact met cliënten om te weten hoe het met ze gaat. In deze blogreeks vertellen zij over hun persoonlijke ervaringen in coronatijd. We spraken online als eerste met Pia. Ze woont sinds 1,5 jaar samen met haar man in een wooncomplex in Apeldoorn. Hier wonen mensen met een niet-aangeboren hersenletsel en/of lichamelijke beperking. Voor die tijd woonden zij 15 jaar op Het Dorp in Arnhem.

Voor corona was Pia een aantal dagen per week werkzaam als ervaringsdeskundig bij zorgorganisatie Siza en Academy Het Dorp. “Ik werkte onder andere mee aan het introductieprogramma voor nieuwe medewerkers. Daarnaast participeerde ik in de medezeggenschapsraad in het wooncomplex in Apeldoorn”, vertelt Pia.

Door de corona is haar dag/weekstructuur behoorlijk veranderd en is ze meer aan huis gebonden. Voorheen moest ze vroeg opstaan en zich klaarmaken om naar Arnhem te vertrekken. Nu kan ze rustig opstarten en ontbijten. “Maar ik verveel me niet hoor. Ik heb een proefabonnement op de krant genomen en ben regelmatig aan het puzzelen. Ook vragen collega’s of stagiaires of ik bij verschillende opdrachten wil helpen.” Normaal gesproken zou Pia daar geen tijd voor hebben, maar nu heeft ze een bijna lege agenda. Door het mooie weer van de afgelopen periode kon Pia het thuiszitten makkelijker volhouden dan wanneer het slecht weer was geweest. Ze heeft veel buiten op haar balkon genoten van de zon en de frisse lucht.

Ondanks de coronamaatregelen kan Pia gelukkig wel één keer per week zelf naar de supermarkt om boodschappen te halen. Daar krijgt ze regelmatig voorrang bij de kassa of helpen mensen haar met de boodschappen op de band leggen. “Wat mij opvalt is dat juist de kwetsbare groep, de ouderen, de maatregelen niet altijd in acht nemen. Het gaat soms zo ver dat ik een grote mond krijg als ik hier iets van zeg. Dat vind ik jammer”, licht Pia toe.

Volgens Pia verhoogt het ‘live’ zien van familie, vrienden en collega’s de kwaliteit van leven en heeft iedereen daar behoefte aan. “Je mist toch de mensen om je heen met wie je een praatje maakt of het koffiemoment in de huiskamer. Gelukkig kan ik met mijn smartphone en iPad regelmatig contact zoeken met andere mensen.” Zo heeft Pia twee keer per week contact met haar collega’s in Arnhem via Teams en Zoom. Deze programma’s hebben haar mogelijkheden om contact te zoeken verruimd en Pia blijft ze ook ná coronatijd zeker gebruiken.

“Door het mooie weer kon ik het thuisblijven redelijk goed volhouden. Als het slecht weer was geweest, had ik er veel meer moeite mee gehad.”