Ervaringen van cliënten in coronatijd - Hoe gaat het met… Jan

Iedereen merkt de gevolgen van de coronacrisis, maar iedereen ervaart het anders. Omdat we in deze tijd van afstand juist graag betrokken blijven, houden we contact met cliënten om te weten hoe het met ze gaat. In deze blogreeks vertellen zij over hun persoonlijke ervaringen in coronatijd. We spraken onder ander met Jan. Hij zit in een rolstoel en woont zelfstandig in Bussum. Voor dingen die hij niet zelfstandig kan, krijgt hij hulp van de thuiszorg.

Online in plaats van op pad

Jan had voor corona een vaste dagstructuur en werkte in Hilversum bij de LFB. Dat staat voor Landelijke Federatie Belangenverenigingen. Bij deze organisatie komen ze op voor mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB). Vanwege corona kon Jan niet meer naar Hilversum. Vanuit huis had hij met behulp van Microsoft Teams contact met collega’s. “Het vele thuis zijn vond ik soms best moeilijk. Hoewel ik wel naar buiten mocht, moest ik toch opletten dat niemand mij besmette want dan was ik het haasje. Inmiddels ga ik weer met de trein naar Hilversum”, vertelt Jan. “De plek waar ik werk is corona-proof, dus dat kan weer.”

Muziek en nieuws

Jan is een muziekliefhebber en ging graag naar concerten van bijvoorbeeld Guus Meeuwis en andere artiesten. Om zijn favoriete muziek toch te luisteren zet Jan nu regelmatig de radio aan, meestal Radio 10. Maar als Radio 5 ‘De week van de jaren ‘70 uitzendt, kan hij de hele week van zijn favoriete muziek genieten. Voor corona deed Jan zelf boodschappen en kwam hij graag onder de mensen. Nu heeft hij voornamelijk contact met zijn familie via WhatsApp en via de telefoon. Daarnaast gebruikt hij Google, telegraaf.nl en ‘De Gooi’ en ‘Eemlander’ om op de hoogte te blijven van wat er in de wereld gebeurt.

Creatief bbq’en op afstand

Jans’ zus doet de boodschappen om het risico op corona voor Jan te verkleinen. Omdat er lange tijd geen bezoek mocht komen, bedachten zijn broers een manier om toch gezellig met Jan te kunnen eten. “Zij hebben een keer geregeld dat we samen konden bbq’en. Ze stonden toen buiten op het terras. Met een lange stok met schep konden ze het vlees, op anderhalve meter afstand, door de terrasdeuren naar binnen brengen. Natuurlijk wel keurig op een bordje!”, vertelt Jan lachend.

Qua zorg is er voor Jan sinds corona niet veel veranderd. Ook de tijden en de uitvoering van de zorg zijn niet aangepast. Jan: “Alleen het dragen van een mondkapje door de thuiszorgmedewerkers was er voorheen niet. Om mijn armen sterk te maken en te houden had ik voorheen elke vrijdagmiddag fysiotherapie om te trainen. Dit was tijdens de coronacrisis jammer genoeg helemaal weggevallen, maar inmiddels kan ik er weer naartoe.”

Tip van Jan

Jan heeft één belangrijk advies voor iedereen: “Positief blijven, daar win je een heleboel mee. En met humor.” Hij sluit het gesprek dan ook af met een raadsel: “Is coronacrisis mannelijk of vrouwelijk? Het is mannelijk, want Cor is een jongensnaam!”