Ervaringen van cliënten in coronatijd - Hoe gaat het met… Bastiaan

Iedereen merkt de gevolgen van de coronacrisis, maar iedereen ervaart het anders. Omdat we in deze tijd van afstand juist graag betrokken blijven, houden we contact met cliënten om te weten hoe het met ze gaat. In deze blogreeks vertellen zij over hun persoonlijke ervaringen in coronatijd. We spraken onder ander met Bastiaan. Hij heeft op zijn elfde hersenletsel opgelopen en woont op dit moment begeleid in Het Dorp in Arnhem.

Bastiaan woont sinds juni dit jaar in de nieuwbouw van Siza. De verhuizing had eigenlijk eerder in het jaar zullen plaatsvinden, maar door corona is het uitgesteld. Hij werkt bij Siza in de fietsenwerkplaats, die door corona tijdelijk werd gesloten.

“Vanaf 1 juni is de werkplaats weer open en kan ik weer naar mijn werk. Omdat het een kleine ruimte is wordt er nu wel met minder mensen tegelijk gewerkt. Voor corona werkten we met zeven collega’s tegelijk in de fietswerkplaats. Nu zijn dat er nog maar drie. En voorheen werkte ik vijf dagen per week, maar nu heb ik op woensdag een vrije dag. Dat vind ik wel jammer, want het liefst wil ik vijf dagen in de week werken. Omdat mijn collega’s ook willen werken snap ik wel dat dat is aangepast.”

Omdat ook de sportschool op Het Dorp vanwege corona moest sluiten, heeft Bastiaan thuis het sporten geprobeerd op te pakken. “Helaas was bootcamp in huis niet mogelijk, maar andere oefeningen gingen best goed.” Op de woonlocatie krijgt Bastiaan hulp om weer zelfstandig te gaan wonen. Bijvoorbeeld met koken en schoonmaken. Daarnaast heeft hij één keer per week een afspraak met een psycholoog. Normaal gesproken hielp Bastiaan mee met schoonmaken en stofzuigen, maar de afgelopen periode hield hij meer afstand en heeft de hulp meer zelf gedaan.

Geen structuur meer

Als je Bastiaan vraagt wat corona met hem heeft gedaan vertelt hij: “Door mijn hersenletsel vergeet ik snel dingen, heb ik snel hoofdpijn en ben ik snel geprikkeld. Een vaste structuur geeft mij houvast. Die structuur was echter helemaal weg. Ik wist totaal niet meer welke dag het was en mijn dagplanning was ook helemaal in de war. Daar heb ik veel last van gehad.” Om toch een beetje structuur te krijgen, gebruikt Bastiaan zijn agenda op de telefoon vaker. Zo heeft hij bijvoorbeeld op vrijdag ‘wasdag’ staan en ook andere afspraken staan nu in zijn telefoon. Een ‘geluidje’ zorgt voor de reminder dat er een afspraak gepland staat.

Omdat Bastiaan met mensen woont die heel kwetsbaar zijn, probeert hij daar zoveel mogelijk rekening mee te houden. Naar de winkel gaan vindt hij in coronatijd niet leuk om te doen, daar ontstaat stress van. “Ik ben ook heel streng als mensen te weinig afstand houden, dan zeg ik wel ‘afstand houden!’”

Op de vraag wat Bastiaan het meest mist in de corona tijd, antwoordt hij: “Vrijheid. Dat je zonder anderhalve meter afstand rustig kan rondlopen. En het bos in kan gaan zonder dat je telkens om je heen moet kijken. Mijn normale werkdagen zoals voorheen, die mis ik eigenlijk het meest.”