Academy Het Dorp te gast op nieuwjaarsreceptie Willem-Alexander en Maxima

Anne en Gijs waren een tikkie nerveus. Niet zo vreemd, want naar de nieuwjaarsreceptie van de koning en koningin gaan, dat gebeurt je misschien maar één keer in je leven. Afgelopen dinsdag bezochten zij, samen met zo’n 500 andere genodigden, Het Koninklijk Paleis in Amsterdam om koning Willem-Alexander en koningin Maxima een gelukkig nieuwjaar te wensen.

Anne Hendriks en Gijs van den Brink zijn ervaringsdeskundigen bij Academy het Dorp en hebben hierover vorig jaar een presentatie gegeven bij het ministerie van VWS in Den Haag. "We hebben toen zoveel indruk achtergelaten dat we door secretaris-generaal Erik Gerritsen zijn uitgenodigd voor deze receptie", legt Anne uit. Zij was, nog voordat de receptie begonnen was, al onder de indruk van de aankomst op de Dam. "Onze bus mocht zo voor het Paleis parkeren. Dat was echt een heel mooi beeld om te zien."

Bij een bezoek aan de koning en koningin horen ook zenuwen, vertelt begeleider Joukje Janssen, projectleider bij Siza. "Gijs moest wel zeker zes keer zijn stropdas strikken en in de rij hebben we een paar keer geoefend wat je tegen de koning en koningin moet zeggen." Hij woont sinds een paar jaar in Het Dorp. "Ik heb ook een tijd in Amsterdam gewoond en ben erg vaak langs het Koninklijk Paleis gelopen, maar ik heb het alleen maar van buiten gezien. Ik vond het daarom heel bijzonder om het nou eens van binnen te zien."

Het was best lang wachten, vond Gijs. "En dan stonden wij nog vrij vooraan in de rij." Het moment dat hij de koning en koningin een hand mocht geven was het wachten wel waard. "Je wordt aangekondigd door de spreekstalmeester: Meneer Van den Brink roept hij, en dan zegt de koning "Welkom meneer Van den Brink". Dat was best stoer. Het ging heel snel allemaal, maar ja ze moeten dan ook heel wat gasten een hand geven." 

Na een korte nieuwjaarstoespraak van de koning konden de gasten met elkaar spreken. Anne: "Alle ministers van het nieuwe kabinet waren er. Wij hebben er met drie waaronder de nieuwe minister van VWS Hugo de Jonge gesproken over Academy het Dorp en ze waren heel erg geïnteresseerd." De dag werd afgesloten met een bezoekje aan de Mac, want de hapjes op de receptie mochten heel apart en lekker zijn, "maar het was niet genoeg" lacht Joukje. Volgens Anne was het een indrukwekkende en bijzondere dag: "Echt een dag om nooit meer te vergeten."

Op de foto: Gijs, Anne en minister van VWS Hugo de Jonge