nieuws

FME in gesprek met ervaringsdeskundigen

Lees meer

FME in gesprek met ervaringsdeskundigen

vrijdag 2 november 2018

Medewerkers van Academy Het Dorp én ervaringsdeskundigen Anne, Gijs en Matthijs verwelkomden Edwin Dekker van FME Zorg in de Mock-Up woning van Siza. Deze lerende woning staat in het teken van de realisatie van technologie in dienst van de mens en de zorg die hij of zij nodig heeft. De technologie is geïntegreerd en daardoor nog waardevoller dan als losse oplossing. Ervaringsdeskundigen, zorgprofessionals en designers en ontwikkelaars uit het bedrijfsleven werken hier met elkaar aan de technologie van morgen.

 FME is de ondernemersorganisatie voor de technologische industrie. Het Cluster FME Zorg verbindt technologiebedrijven met de zorgketen met als doel het verbeteren van de zorg. De vraag van de patiënt is voor FME ook het vertrekpunt voor innovaties in de zorg. Waar loop je tegenaan? Waar kun je hulp bij gebruiken? Waar is behoefte aan?
Edwin is geïnteresseerd en wil graag horen van Anne, Gijs en Matthijs wat er bij hen speelt.

Anne vertelt over een van haar wensen: ‘Het lijkt zo gewoon een wasje draaien maar hoeveel tijd en handelingen kleding wassen nodig heeft, daar sta je normaal gesproken niet bij stil’. Ze wil graag meer vrijheid en zelfstandigheid. Wanneer haar was gedaan wordt, komt er iemand om de was te sorteren, de was in de wasmachine te doen en aan te zetten. Nadat de was is gedraaid komt deze persoon weer. De was wordt uitgezocht, enkele items worden opgehangen en de rest wordt in de droger gedaan. De gedroogde was wordt op een later tijdstip weer opgevouwen en gestreken.

Het is lastig dat je na moet denken wanneer er iemand moet komen om de was te doen, en wat je dan gewassen zou willen. Het zou voor Anne prettig zijn als ze iets meer zelf zou kunnen in dit proces.

Daarnaast komen administratieve handelingen en vragen aan de orde bij het aanvragen van zorg. Denk hierbij aan de aanschaf van een rolstoel en het zelf kunnen kiezen en/of betalen ervoor. Kan daar efficiënter gehandeld worden? Kunnen we hier klant-bewuster zijn?
Edwin neemt de vragen mee en brengt ze in bij FME-lidbedrijven.

Verder gaan Academy het Dorp en FME ook bekijken welke extra technologie mogelijk nog ontwikkeld moet worden in het kader van de eerder gesloten Healthdeal. Dat kunnen overigens zaken betreffen die breder dan technologie alleen zijn.

Mogelijk zijn er meer mensen die zorg nodig hebben die hier mee kampen én bedrijven die hier al iets mee kunnen. Door deze gesprekken komen deze zaken naar voren.

Rendertime:0.106seconds(Logging enabled)