nieuws

Evenement ‘Bouwen en wonen in cure en care’

Lees meer

Evenement ‘Bouwen en wonen in cure en care’

vrijdag 2 november 2018

Op 11 oktober vond de jaarlijkse editie plaats van Health Valley & Business ‘Bouwen en Wonen in Cure en Care’. Dit keer organiseerden Academy Het Dorp en Siza het event samen met Health Valley. De ochtend stond in het teken van samenwerking en personalisering: hoe mensen met een zorgvraag hun eigen leven kunnen leiden met zorg, technologie en een omgeving die hen ondersteunt. En hoe cure, care, bouw en vastgoed elkaar kunnen versterken.

Van start met een rondleiding in de mock-up woning
Brigitte Boon, Hoofd Wetenschappelijk onderzoek van Academy Het Dorp en Siza, heette de ruim 65 deelnemers welkom. Vervolgens kregen zij een rondleiding in de mock-up woning: een lerende woning waar Siza en Academy Het Dorp met 11 partnerorganisaties samenwerken aan de integratie van technologie. Met als doel om met technologie het leven van mensen met een beperking en het werk voor zorgprofessionals makkelijker, comfortabeler en vrijer te maken.

Thuis in een woning die je begrijpt
Na de rondleiding kwamen vier sprekers aan het woord. Ruud de Nooij van Academy Het Dorp vertelde hoe hij met cliëntgroepen en zorgprofessionals scenario’s onderzoekt en prioriteert, die voor de woonsituatie van cliënten van belang zijn. Doel is om de technologie in en om de woning met elkaar te laten samenwerken en volledig te integreren. Op zo’n manier dat het de individuele bewoner en zijn of haar wensen en behoeften ondersteunt.

Een van de partners die meewerkt aan de integratie van technologie in de mock-up woning is VMware. Senior Manager Boudewijn Aelbers hield een vlammend betoog over de rol van VMware in de digitale transformatie van organisaties. VMware helpt met het werkend, zelfsturend en betrouwbaar maken van Internet of Things oplossingen, ook in de mock-up woning.

Dream room with a view
Ook in het ziekenhuis staat de optimale patiëntervaring door personalisering steeds meer centraal, stelde prof. dr. Harry van Goor. De patiënt van de toekomst heeft veel zorg nodig en de meeste patiënten zijn al 70+. Het doel is niet zozeer nog een heel lang leven te hebben maar ‘welzijn’: goed en zelfstandig kunnen functioneren. Het Radboud UMC onderzoekt door middel van evidence based healthcare design, hoe de ziekenhuiszorg verbeterd kan worden op individueel niveau. Factoren zoals autonomie, audiovisuele en kinesthetische prikkels blijken van groot belang. Maar ook technologische ondersteuning van bijvoorbeeld VR-brillen draagt bij aan een beter herstel van patiënten.

De bouw maakt stappen
In de bouwsector zijn minder grote transformaties geweest dan in de zorgsector. Toch worden bijvoorbeeld steeds meer volledig 3D-geprinte bouwobjecten gerealiseerd. Ook in de bouw blijkt de rol van cliënten en patiënten cruciaal. Een halve dag brainstormen met een cliëntgroep leidde tot nagenoeg hetzelfde ontwerp van de woonomgeving als het denkwerk van architecten over een langere periode. Door samen om tafel te gaan, zet je sneller de juiste stappen.

Rendertime:0.056seconds(Logging enabled)